Mijn naam is Ben Kapteijns,  geboren in St.Michielsgestel in Brabant en ik ben afwisselend woonachtig in het Limburgse Maasdorp Broekhuizenvorst en het Correziaanse dorp Voutezac.

Je travaille alternativement en France, au village Voutezac-en-Corrèze et, souvent en hiver, en Hollande au village Broekhuizenvorst, proche de la rivière de La Meuse dans le Limbourg.

Mes scuptures céramiques sont exécutées en grès et cuites au four à bois. Les couleurs sont créées par l'application d'une glaçure de silicates et des pigments brutes sur les éclats. 

Pour entretenir de bons contacts avec les collèques sculpteurs-céramiques, nous organisons régulièrement des rencontres de travail.

 

In Frankrijk zijn een aantal "Centre Céramique" waaronder Vallauris, Treigny, Chateau Ratiily, Giroussens, Saint-Amand-en-Puisaye en La Borne.  In deze dorpen zijn talloze ambachtslieden, kleikunstenaars en pottenbakkers al generaties werkzaam en op uitnodiging of op verzoek kan men zich tijdens werkperiodes specialiseren in de verschillende facetten van de keramische beeldende kunst, het ontwerpen van beelden, het pottendraaien, het glazuren, de houtovenbouw en houtovenstook. De sfeer is altijd erg gastvrij en vriendschappelijk omdat mensen die met klei werken blijkbaar goed "geaard" zijn. Wij werken nu eenmaal met aarde en vuur. Het engagement met de natuur en de afhankelijkheid daarvan zorgt ervoor dat we  zorgzaam en zuiver met de natuur omgaan.

"La Borne s' enflamme"  is altijd een mysterieus en wonderbaarlijk gebeuren waarbij alle houtovens in het dorp simultaan opgestookt worden en waarbij  langgerekte vlammen en massa's vonken hoog boven de ovenschoorstenen uitslaan. Vooral s' nachts zorgt dit voor een magische en spectaculaire sfeer. Het vullen van de grote houtovens, het dagen- en nachten lang opstoken ervan,  na het afkoelen het openen en het uitladen van de ovens,  zijn toverachtige gebeurtenissen die je je hele leven bij blijven. Er worden internationale vriendschappen geboren.

Foto; overleg in La Borne.